Teoretic ar fi trebuit să incep acest articol cu o definiție elaborată a fericirii, însă sunt de părere că fericirea nu poate fi cuprinsă cu adevărat în definiții clare, ci văzută mai degrabă ca un concept individual care prinde valoare numai prin propria noastră trăire si viziune asupra vieții. Ceea ce urmează să citiți în continuare reprezintă viziunea mea, fără pretenția de a fi imaculată.
Pot spune despre mine că sunt un idealist și un căutător constant al fericirii, și, ca și mulți alții, și eu am trecut la început prin perioade de rătăcire și necunoaștere in care am atribuit eronat acest termen diverselor elemente și trăiri.
Nu vreau sa intru prea mult în aceste detalii ci doar să expun câteva dintre părerile la care am ajuns în decursul timpului. În primul rând, cred, că fericirea nu e finalul pozitiv al unei dorințe sau așteptări, nu e o stare de mulțumire, nu e euforia unei reușite punctuale, și nu are nimic de a face cu satisfacerea propriei vieți, cu plăcerea. Totodată fericirea nu trebuie confundată cu toate celelalte sentimente pozitive pe care le putem avea, însă nici nu pot exclude coexistența acestora cu starea de fericire. Asa îmi explic eu confuzia inițială în care multi punem semnul egal între fericire și iubire, când de fapt pot fi doua sentimente pozitive trăite simultan.
Un alt aspect pe care vreau sa îl subliniez e că fericirea e o stare care poate fi trăită doar in prezent, și eventual retrăită prin accesarea amintirilor din trecut. Dar despre aceste lucruri sper sa scriu mai detaliat într-un material viitor.
Cred că putem fi de acord că fericirea este unul dintre cele mai cautate aspecte ale vietii noastre. Motivele fericirii pot fi dintre cele mai diverse, în funcție de fiecare individ în parte. Totuși multi dintre noi ne dedicam o mare parte din timpul și energia noastra pentru a obține lucruri materiale, în speranța că acestea ne vor aduce fericirea dorita. Însă nu de puține ori, fericirea întârzie să apară și avem parte de dezamăgiri în privința aceasta.
Cred din tot sufletul că adevărata fericire nu constă în lucruri materiale, ci poate fi găsită în lucruri simple, in momente de liniște și contemplare.
După mult timp de căutare și încercare de a desluși acest mister al fericirii, probabil plătit cu viața și timpul meu, m-am oprit pentru a îmbrățișa un stil de viață minimalist, in care, a avea mai puțin înseamnă a primi mai mult. Mi-a fost greu la inceput să accept această idee, pentru că eram format de societate sa cred că lipsa lucrurilor materiale înseamnă sărăcie, lene, incompetenta, etc, și nu vedeam nici un motiv de fericire in asta. În plus trăiam cu presiunea constantă că trebuie să investesc mai mult timp și energie pentru a-mi permite anumite lucruri despre care credeam că îmi sunt necesare sau că îmi vor ușura traiul. Universul a îngăduit însă, să cunosc tristețea prin pierderea familiei și spulberarea perspectivelor de viitor, pentru a incepe să caut cu adevărat fericirea, adevărata fericire. Mi-am jurat să fiu sincer cu mine, și a fost cel mai mare cadou pe care mi l-am făcut vreodată. M-am uitat la mine și am realizat că exist, că sunt aici și acum, că timpul nostru e limitat și nu merită irosit pe nimicuri ce in aparență pot părea realizări. Țin minte că trecând printr-o perioadă de depresie severă am scris pe o foaie de hartie albă, toate momentele in care m-am simțit fericit în decursul timpului, și toate lucrurile care au declanșat acea fericire. Am rămas surprins sa constat că în acea listă nu exista nici măcar un lucru care să aibă vreo legătură cu lucrurile materiale. Acum desigur, și lucrurile materiale au rolul lor, însă dacă ești un căutător al fericirii ca și mine, prioritizandu-le te vei întâlni foarte rar cu fericirea.
Nu îți voi spune acum unde să cauți tu fericirea și cum sa ajungi la ea, in schimb îți voi spune unde am găsit-o eu: in momentele de pace pe care le oferă natura. Da, fericirea poate fi simplă, iar natura este un loc ideal in care să o găsești.
E foarte important sa intelegem ca lucrurile materiale pot aduce doar o bucurie/mulțumire temporară, in timp ce adevărata fericire este adânc înrădăcinată in starea noastra de spirit si in legătura noastră cu lumea din jur.
Curajul de a ieși din zona de confort și evadarea in natură mi-a oferit posibilitatea de a experimenta fericirea într-un mod simplu și autentic. Pentru că în mijlocul naturii simțim o conexiune profundă cu mediul înconjurător.
Natura oferă oportunități ample de a accesa fericirea. Momentele de fericire trăite prin activități în aer liber nu se sfârșesc odată cu activitatea în sine ci persistă prin starea noastră pozitivă, prin amintiri și nevoia de repetivitate.
Fie că ne plimbăm printr-o pădure umbroasă, fie că urcăm un munte sau ne relaxăm lângă un lac, natura ne oferă un spatiu in care să ne regăsim si să ne ajute să ne reconectam cu sinele nostru interior. Aceste momente de contemplare si liniste ne permit să recunoastem frumusetea si minunile lumii naturale, aducandu-ne in starea de fericire.
Scriind aceste lucruri, îmi aduc aminte de prima noapte petrecută la cort. Plecasem de acasă cu un bagaj mare de tristețe, de frică și scepticism, iar câteva ore mai târziu plângeam de fericire, la propriu, întins în mijlocul unui câmp cu iarbă și flori, privind cerul și culorile superbe ale apusului. Am adormit în sunetul greierilor, iar dimineața m-am trezit în triluri de păsări si înconjurat de iepuri sălbatici. Ce poate fi mai frumos de atât?
Natura nu are nevoie de lucruri complicate sau extravagante pentru a ne uimi, așa cum, noi nu avem nevoie de munți de bani pentru asta, ci mai mult de o conștiința sincera și o inima deschisă. Petrecerea timpului in natură ne oferă oportunitatea de a renunța la lucrurile materiale și de a găsi fericirea in libertatea și simplitatea experiențelor noastre. În plus, ne oferă oportunitatea de a experimenta, într-un fel sau altul, simplitatea vieții.
Dacă am fi cu toții sinceri, și ne-am analiza puțin, ne-am da seama că majoritatea momentelor frumoase și memorabile din viața noastră nu au nici o legătură cu lucrurile pe care le deținem, ci sunt legate mai degrabă de experiențele pe care le trăim și de conexiunile emoționale pe care le construim. Atunci, dacă fericirea poate fi atât de la îndemână, de ce societatea persistă in nefericire și continuă să stea atât de departe de ea? De ce ne incapatinam să o căutăm în lucrurile și locurile in care e prea puțin probabil să o găsim?
Fericirea e simpla. Uite o pădure! Ia-ți o pătură câteva sanvișuri și o carte, și fii fericit!Contemplează, bucură-te și trăiește clipa!
Observ că avem obiceiul sa dăm la schimb valori pe non-valori, timp pe nimicuri ,oamenii dragi pe orgolii personale, etc. Obișnuim să irosim timp, uitând că e elementul cel mai valoros al vieții noastre.
Ne plângem mai mereu de vremea de afară, că nu e așa cum ne dorim noi sa fie. Ne protejăm exagerat, de ploaie, de vânt, de soare, de orice exista dincolo de zidurile aparent sigure ale căminului nostru. Petrecem prea mult timp in spatii închise. Ne-am construit alternative ,,sigure" și costisitoare care să ne țină ocupați chiar și in timpul nostru liber, sub o falsă cortina a fericirii și a recreerii, pentru care platim cu sănătatea.
În schimb, timpul petrecut in natură poate aduce multiple beneficii pentru starea noastră de sănătate și fericire, cum ar fi reducerea stresului, îmbunătățirea stării de spirit, creșterea nivelului de energie, etc. Contactul cu natura poate duce la o mai mare apreciere a vietii si la un sentiment de recunoștință față de lucrurile simple si esentiale din jurul nostru.
Pentru mine natura are rol de preot, pentru că îmi vorbește clar despre Dumnezeu; rol de învățător, pentru că e plina de lecții la tot pasul; rol de medic pentru că în ea găsim remedii la multe boli și nevoi sufletești; rol de psiholog pentru că mă liniștește și mă ajută să mă cunosc mai mult; rol de familie pentru că fiecare noapte petrecuta la cort in mijlocul naturii o percep ca pe o întoarcere acasă.
Petrecerea timpului în natura poate fi o sursa bogata de fericire și bucurie simpla. Printr-o relație profundă și autentică cu natura putem experimenta satisfactii si impliniri net superioare posedării de lucruri.
Dar, pentru a găsi fericirea in lucrurile simple, in mijlocul naturii, trebuie să ne deschidem la această experiență, să ne angajăm activ in explorarea si aprecierea spatiilor naturale din jurul nostru. Este nevoie sa prioritizam aceste momente de liniste si contemplare, să ne asigurăm că ne facem timp pentru a ne conecta cu mediul natural si pentru a ne bucura de frumusetea sa.
Natura e gratuită, ieși afară și simte vântul! Lasa-te udat de ploaia caldă de vară; bucura-te de scârțâitul zăpezii sub bocanci sau de foșnetul frunzelor arămii! Asculta valurile mării și al oceanului! Privește cerul nopții sau dă-ți frâu imaginației privind norii ziua! Asista la cat mai multe răsărituri de soare, bucură-te de culorile apusului; îmbată-te cu mirosul florilor de primăvară! Închide ochii și lasa-te sedus de trilurile păsărilor!
Merită a ne strădui să ne eliberăm de ideea ca putem atinge fericirea prin lucruri materiale, și să începem să experimentăm o legătură mai strânsă cu natura, prin petrecerea timpului liber in mijlocul ei.
În concluzie, reafirm ceea ce am zis mai înainte, și anume faptul că eu mi-am găsit adevărata fericire în momentele de pace pe care mi le oferă natura, in simplitatea și frumusețea lumii naturale, pentru că fericirea e o stare, fără de care viața noastră ar fi tristă și lipsită de sens.
Dacă privești fericirea trăită în natură ca pe o hrană sufletească, îți vei permite mai des să te rupi de rutina zilnica pentru a evada in mijlocul ei, și vei face mai ușor față provocărilor cotidiene.
Închei prin a-ți mulțumi, ție cititorule, pentru răbdarea și interesul de a mă citi. Sper că prin aceste puține cuvinte și gânduri împărtășite cu tine, am reușit să transmit mesajul meu clar, motivandu-te pentru a căuta și a experimenta fericirea adevărată, pură, dincolo de lucrurile materiale și satisfacțiile înșelătoare ale societății. Eu mi-am găsit fericirea sub cerul liber, tu însă ai datoria morala față de propria-ti persoană de a ți-o găsi pe a ta. Așa că, fii fericit!